Bike types

Τύποι ποδηλάτων

 

Σήμερα υπάρχουν διάφορα είδη ποδηλάτων με ξεχωριστά χαρακτηριστικά ώστε να καλύπτουν ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε ποδηλάτη..                                                   Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα κυριότερα είδη ποδηλάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Ποδήλατο Πόλης               

Το ποδήλατο πόλης έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές στη χώρα μας, όπως  και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ghost_tr_7600_alfine_city_bike_2013

Πρόκειται για ένα ποδήλατο όμοιο με  αυτό του βουνού αλλά με λεπτότερες ρόδες και λάστιχα, έτσι ώστε η τριβή κύλισης της ρόδας να είναι μικρότερη και η μετακίνησή σας πιο άνετη και γρηγορότερη. Τα ποδήλατα πόλης ενδείκνυνται για κοντινές αποστάσεις. Επίσης, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε ήπιους χωματόδρομους. Ακόμα, υπάρχουν γυναικεία και αντρικά ποδήλατα του συγκεκριμένου τύπου, με ή χωρίς εμπρόσθια ανάρτηση για τους πιο απαιτητικούς οδηγούς σε ήπιους χωματόδρομους. Ιδιαίτερα τα γυναικεία ποδήλατα είναι κατάλληλα για ψώνια, καθώς είναι εξοπλισμένα με καλαθάκι και σχάρα. Μια ειδική κατηγορία ποδηλάτου πόλης είναι τα σπαστά ποδήλατα, τα οποία είναι γνωστά για την εύκολη μεταφορά τους, μιας και είναι πτυσσόμενα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να μετακινηθείτε εύκολα από το σπίτι στο γραφείο, αφού το σπαστό ποδήλατο χωράει στο ασανσέρ του σπιτιού σας, στο τρένο και στο μετρό.

 

Ποδήλατο βουνού

kona_2012_coil-air

Το ποδήλατο βουνού είναι κατάλληλο για δύσβατους χωματόδρομους με πολλά κατηφορικά σημεία, διότι έχει λάστιχα “τρακτερωτά”. Εκτός από τις εμπρόσθιες, διαθέτει αναρτήσεις και στο πίσω μέρος του ποδηλάτου για τους πιο απαιτητικούς ποδηλάτες. Μπορείτε βέβαια να ποδηλατείτε και στην πόλη με το συγκεκριμένο ποδήλατο, χωρίς βέβαια να έχετε την ίδια άνεση με αυτή που παρέχει ένα ποδήλατο πόλης. Εάν επιθυμείτε να ποδηλατείτε και σε δύσβατους χωματόδρομους, αλλά και στην πόλη, υπάρχει η επιλογή των λάστιχων τύπου slick που είναι λεία, χωρίς προεξοχές.

 

Ποδήλατο δρόμου

777100_dark

Το ποδήλατο δρόμου είναι ελαφρύ, με λεπτούς σωλήνες, λάστιχα και ρόδες, που προσφέρουν ταχύτητα και άνεση. Το συγκεκριμένο είδος ποδηλάτου ενδείκνυται για αρκετά έμπειρους ποδηλάτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ποδηλασία ως μέσω άθλησης και βελτιώσης της φυσικής τους κατάστασης.

 

Ποδήλατο trekking

49466_1_Zoom

Το ποδήλατο trekking συνδυάζει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά των τύπων ποδηλάτων που προαναφέρθηκαν. Τα trekking ποδήλατα συνήθως είναι εξοπλισμένα με τροχούς ίδιων διαστάσεων με αυτούς των αγωνιστικών ποδηλάτων και λάστιχα που στην εξωτερική τους πλευρά έχουν προεξοχές για ποδηλασία σε χωματόδρομο, ενώ στο κέντρο τους είναι λεία, χωρίς πέλμα. Με αυτό τον τρόπο τα trekking ποδήλατα έχουν ικανοποιητική ταχύτητα και σταθερότητα στην άσφαλτο, ενώ παράλληλα προσφέρουν πολύ καλή πρόσφυση και σε χωμάτινες διαδρομές.Ενδείκνυνται για αναβάτες που επιθυμούν αναπαυτική θέση οδήγησης, για χρήση στην άσφαλτο και σε “πατημένους” χωματόδρομους.

Πηγή: zougla.gr