Συνταγές

Σοκολατένια μπισκότα με σταγόνες σοκολάτας και φυστίκια Αιγίνης


ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗς:

  • 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 φλ. τσαγιού σκόνη κακάο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/4 φλ. τσαγιού μαργαρίνη
  • 1 1/4 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 1 κοφτό κ.γ. βανίλια
  • 2/3 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
  • 1 φλ. τσαγιού φυστίκια Αιγίνης ανάλατα

Εκτέλεση συνταγής

  1.  Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και τη βανίλια για 3′ . Μόλις αφρατέψει το μείγμα προσθέτουμε το αβγό και το μείγμα με το αλεύρι και το κακάο και χτυπάμε όλα μαζί άλλα 2′-3′ μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τα φυστίκια και χτυπάμε για 1′ μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και πάνω σε μεμβράνη φτιάχουμε 4 μπαστουνάκια διαστάσεων 8 Χ  5 εκατοστών. Τυλίγουμε καλά σε ρολάκια με τις μεμβράνες και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα μέχρι να κρυώσουν καλά και να κόβονται.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε τα ρολά από το ψυγείο βγάζουμε τη μεμβράνη και κόβουμε σε φέτες 1-1,5 εκ. περίπου. Τοποθετούμε τις φέτες σε ταψί πάνω σε ελαφρώς βουτυρωμένο λαδόχαρτο και ψήνουμε για 10′ περίπου μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε.

Κέικ με φιστίκια Αιγίνης και ελαιόλαδο

Υλικά

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 3 γρ. μαγιά ξερή
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα σε σκόνη
  • 1/2 πορτοκάλι, το ξύσμα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη άχνη και τα αυγά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι και τα προσθέτουμε και αυτά στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας. Προσθέτουμε επίσης τα φιστίκια Αιγίνης και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη (ή λαδωμένη) και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ διαστάσεων 22 x 11 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά και στους 170°C για άλλα 10 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί καλά το κέικ· αν βγαίνει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο, ενώ αν βγαίνει λερωμένο, χρειάζεται λίγο ψήσιμο παραπάνω. Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι το κρύο κέικ.